Zorgt jouw kleding voor microplastics in de natuur? 

 november 29, 2023

door Inge Schuurmans

Zitten er microplastics in jouw kleding?

Die sjieke viscose blouse, die fijne stretch jeans en die comfortabele fleece trui zijn misschien mooi en zelfs prettig om te dragen. Maar daarnaast bevatten ze vaak microplastics die door gebruik, tijdens het wassen en nadat het afgedragen is in het milieu terecht komen.

Dat klinkt misschien ver van je bed, maar de groenten en het fruit dat je in de winkel koopt, horen ook bij dat milieu. Het is het deel van het milieu dat op je bord belandt.

Het tijdschrift Environmental Research publiceerde de bevindingen van een studie die uitgevoerd werd door de University of Catania, afdeling Hygiene uit Italy. In deze studie werd bewijs gevonden voor microplastics in wortelen, sla, broccoli. aardappelen, appels en peren. De producten die getest werden kwamen zowel uit de supermarkt als van lokale boeren.

Dit is schokkend nieuws en dus niet langer ver van ons bed.

Want wat betekent dit voor onze gezondheid?

Het is duidelijk dat verder onderzoek hierover nodig is.

Maar eerlijk is eerlijk, onderzoek gaat ons hooguit inzichten geven en daar hoeven we niet op te wachten. Je kunt nu al beslissen om van nu af aan andere keuzes te gaan maken.

Wacht niet langer

Door heel bewust te zijn van de spullen die je gebruikt en de spullen die je nieuw koopt, kun je beïnvloeden welke stoffen er uiteindelijk in ons milieu en daarmee in ons voedsel terecht komen.

Sommige dingen zijn lastig aan te passen, maar je kleding kiezen zodat het vrij is van microplastics is voor het grootste deel heel eenvoudig. Je kunt kiezen voor katoen, wol, zijde, linnen, hennep en nog veel meer. Tegenwoordig zijn er bovendien een heleboel mooie mengvezels, dat zijn stoffen waarin verschillende vezels met elkaar samen gesponnen en geweven of gebreid worden. Een combinatie van linnen en katoen levert bijvoorbeeld een prachtige stof met een heel eigen uiterlijk op. Je hebt dus keuze te over. Ook als je voor alleen natuurlijke materialen kiest.

Daarnaast zijn er veel nieuwe soorten vezels op de markt. Denk daarbij aan tencel, wat een soort viscose is dat geproduceerd wordt van houtpulp. Of stoffen die gemaakt worden van bamboe.

Het uiteindelijke effect van deze stoffen op het milieu is nog niet helemaal duidelijk, omdat de structuur van de vezel behoorlijk verandert tijdens het productieproces. De een beweert dat deze stoffen wel degelijk ecologisch verantwoord zijn, omdat er met heel veel zaken rekening gehouden wordt, terwijl een ander daar niet zo zeker van is omdat we nog niet goed weten hoe de impact van dit soort stoffen op de lange termijn is.

Wil je zeker weten dat je goed kiest, kies dan voor heel pure materialen. Materialen die je zelf thuis zou kunnen namaken. Wol, linnen, hennep, katoen en ruwe zijde zijn dan allemaal mogelijk.

Als je in het vervolg voor je koopt even op het label kijkt om te zien van welk materiaal een kledingstuk gemaakt is, kun je bewust kiezen. Want een blouse hoort niet op je bord.

Door minder te kopen, zorg je ook voor minder vervuiling. Dat lijkt misschien een hele opgave, maar als je weet welke kleding je écht goed staat, dan zul je zien dat je met minder kledingstukken in je kast toch een veel luxer en rijker gevoel kunt creëren. In het gratis e-book Ontdek Welke Kleding Perfect Bij Je Past geef ik je hiervoor een aantal tips. Je kunt het e-book onderaan deze pagina nu meteen aanvragen.

 
Bron:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0013935120305703

Over mij


Ik ontwierp geen mode collectie, maar een nieuwe lifestyle: 


Door Slow Fashion idealen te combineren met styling en intuïtief en meditatief handwerken creëerde ik een nieuwe, heel eigen visie op fashion, die ik samenvat in de slogan: "Slow is de Nieuwe Mode!"

Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu meteen aan voor het gratis e-book en ontdek de 7 punten om rekening mee te houden bij het samenstellen van je ideale garderobe, zodat je er vanaf nu op je best uit kunt zien én leer waarom juist dit de eerste stap is naar een slow fashion garderobe.

>