Weefster Jessica Green ging terug in de tijd en ontdekte iets bijzonders 

 november 29, 2023

door Inge Schuurmans

Het lot van een weefster

Weefster Jessica Green woont samen met haar partner in de heuvels van Appalachia in de Verenigde Staten. Voor haar gevoel is het weven wat ze te doen heeft in dit leven.

Bij toeval ontdekte ze dat ze zich volledig in haar element voelt als ze aan het weven is. Opeens was het haar duidelijk wat ze de rest van haar leven wilde doen.

Het proces van begin tot eind

Het garen dat ze gebruikt om te weven komt van haar eigen schapen. Een speciaal ras merinoschapen waarvan de wol een zacht maar tegelijk ook heel sterk garen oplevert. Die garens spint en verft ze zelf.

Met een rieten mand op haar rug trekt ze door de omgeving om planten te verzamelen om haar wol op een ambachtelijke manier mee te verven. Een ander deel van de verplanten heeft ze in haar eigen tuin.

Een enorm contrast

Omdat ze het weven combineert met een zelfvoorzienende levensstijl is het contract met de kapitalistische maatschappij om hen heen groot. Jessica ziet het als een combinatie van teruggaan naar vervlogen tijden en tegelijkertijd een impuls voor de toekomst door te laten zien wat er op dit moment ontbreekt in de meeste levens.

De rust die van het werk en de omgeving uitgaan vergelijkt ze met leven in een sprookje. Tegelijkertijd is het soms ook erg moeilijk om als idealist haar hoofd boven water te houden in een maatschappij die gericht is op grootschalige productie en winst maken.

Weven wint aan populariteit

De laatste 10 jaar is het ambacht van weefster met een opkomst bezig. Maar financieel gezien is het een uitdaging om ervan rond te komen. De hoeveelheid uren die in een werkstuk zit is haast niet uit te drukken in een passende prijs.

Er zijn ook in Nederland steeds meer mensen die het weven (her)ontdekken. Het is een wonderlijke en verstillende bezigheid die je kan helpen om je balans te vinden in de stressvolle maatschappij.

Een omhulling van tijd, energie en liefde

Wat extra leuk is, is dat je de stoffen die je zo maakt kunt gebruiken om je eigen kleding mee te maken. Kleding die je op je lijf geschreven is. Er is weinig bijzonderder en koesterender dan het dragen van een kledingstuk waar je zoveel tijd, energie en liefde in gestoken hebt.

Trekt dat jou ook aan?

Begin dan met het ontdekken van de kenmerken van je ideale garderobe. Want als je zoveel tijd in een kledingstuk steekt, dan wil je natuurlijk ook dat het perfect bij je past.

Download nu onderaan deze pagina het gratis e-book Ontdek Welke Kleding Perfect Bij Je Past, dan help ik je op weg.

Over mij


Ik ontwierp geen mode collectie, maar een nieuwe lifestyle: 


Door Slow Fashion idealen te combineren met styling en intuïtief en meditatief handwerken creëerde ik een nieuwe, heel eigen visie op fashion, die ik samenvat in de slogan: "Slow is de Nieuwe Mode!"

Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu meteen aan voor het gratis e-book en ontdek de 7 punten om rekening mee te houden bij het samenstellen van je ideale garderobe, zodat je er vanaf nu op je best uit kunt zien én leer waarom juist dit de eerste stap is naar een slow fashion garderobe.

>