Wat is vintage en wat is er zo leuk aan? 

 november 28, 2023

door Inge Schuurmans

Wat is vintage?

Vintage is hip en de term vintage wordt te pas en te onpas gebruikt. Maar wat is het nou eigenlijk? De term vintage wordt gebruikt voor spullen die al wat ouder zijn, maar wel nog in heel mooie staat. Dat kunnen allerlei spullen zijn. En zo zijn er ook vintage kleren. Dat is kleding die gemaakt is zo ongeveer tussen 1920 en 1980 en die in originele en nog goede staat is.

Het leuke aan deze kleding is dat je vaak een heel uniek item hebt. De meeste stukken uit die tijd zijn immers ondertussen versleten en het wordt ook niet meer gemaakt. One of a kind dus en dat maakt het heel bijzonder. Met een vintage kledingstuk kom je zeker niemand tegen die per ongeluk hetzelfde aan heeft als jij.

De term vintage wordt vaak gebruikt om mensen aan te trekken die een bepaalde stijl van vroeger leuk vinden. Dat is lang niet altijd terecht, want vaak gaat het dan eigenlijk om retro producten. Retro is als iets lijkt op hoe het er vroeger uit zag, terwijl het eigenlijk nieuw is.

Hoe vind je "jouw stijl"?

Wanneer je wilt onderzoeken of vintage bij je past, dan is het goed om eerst te onderzoeken welke pasvorm van kleding bij jouw lichaam en bij jouw persoonlijkheid past. Vervolgens kun je op Pinterest of Youtube kijken voor eindeloos veel inspiratie.

Zoals in deze video:

Misschien past een complete stijl zoals van de vrouwen in deze video bij je, maar je kunt vintage ook heel goed combineren met eigentijds om zo je eigen persoonlijke stijl te creëren. Uitproberen is het toverwoord.

Waar kun je vintage kleding kopen?

Wanneer je hebt besloten wat je wilt, ga je tot slot natuurlijk op zoek naar de juiste kleding. Die kun je vinden in tweedehands winkels die gespecialiseerd zijn in vintage kleding. Voorbeelden zijn Froufrou's in Arnhem, maar ook bijvoorbeeld op speciale websites zoals de Doortje Vintage Fashion Webshop of in Facebookgroepen zoals vintage marketplace, vintage and more of vintage marktplaats.

Heb jij een favoriete plek waar je je vintage kleding koopt?
Deel hem dan als reactie op dit artikel.
Zo help je anderen ook om van die mooie kleding te vinden.

Wil je meer leren over welke kleding je goed staat, voordat je een winkel of webshop bezoekt?
Vraag dan nu meteen onder aan deze pagina het gratis e-book Ontdek Welke Kleding Perfect Bij Je Past aan. In het e-book leg ik je uit waar je op kunt letten, zodat de kleding die je draagt je mooiste kanten naar boven haalt en je natuurlijke schoonheid benadrukt.

Over mij


Ik ontwierp geen mode collectie, maar een nieuwe lifestyle: 


Door Slow Fashion idealen te combineren met styling en intuïtief en meditatief handwerken creëerde ik een nieuwe, heel eigen visie op fashion, die ik samenvat in de slogan: "Slow is de Nieuwe Mode!"

Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu meteen aan voor het gratis e-book en ontdek de 7 punten om rekening mee te houden bij het samenstellen van je ideale garderobe, zodat je er vanaf nu op je best uit kunt zien én leer waarom juist dit de eerste stap is naar een slow fashion garderobe.

>