Het boek Walden van Henry David Thoreau is voor veel mensen die milieuvriendelijk of zelfs zelfvoorzienend willen leven een belangrijke inspiratiebron. In dit boek schrijft Thoreau op een bijna poëtische manier over zijn leven in een kleine eenvoudige hut in het bos van Massachusetts.

“Soms dwaalde ik naar de dennenbassen als tempels of als vol opgetuigde vloten op zee, met golvende takken waar het licht doorheen speelde… ”

Een leven dat zich kenmerkt door eenvoud.

Zo beschrijft hij exact welke middelen hij tot zijn beschikking heeft op die plaats en gaat diep in op eenvoudige dingen, zoals de keuze voor de kleding die je draagt:

“Elke dag gaan onze kleren zich meer naar ons voegen en wordt het stempel van de drager erop gedrukt, tot we het aarzelend afdanken…”

Een heel ander beeld dan dat van vandaag de dag, zo’n 150 jaar nadat Thoreau zijn boek schreef. De meeste mensen hebben momenteel kleding in hun kast hangen die ze niet eens dragen en datgene dat ze dragen wordt zelden aarzelend afgedankt. We gaan in de meeste gevallen nu eenmaal geen band meer aan met onze kleding.

En zelfs in de tijd dat dat nog wel gangbaar was, was Thoreau kritisch over de keuzes die mensen maakten:

“toch weet ik zeker dat er over het algemeen meer zorg besteed wordt aan het hebben van modieuze, of op zijn minst schone en niet opgelapte kleren dan aan een schoon geweten.”

Thoreau is meer dan eens niet mild in zijn oordeel, maar raakt tegelijkertijd de lezer in zijn of haar geweten. Al lezend dringt de waarheid tot je door dat materialisme en uiterlijk schoon niet veel waard zijn wanneer ze los zijn van bezieling.

Toch heb ik de indruk dat we zijn woorden, hoe waar ook, tegelijkertijd met een korreltje zout mogen nemen.

Hij boek begint zijn boek namelijk met de woorden:

“Ik ben niet van plan een ode aan de neerslachtigheid te schrijven, maar wel om even vrolijk te bluffen als Cantecleer wanneer hij ’s ochtends op stok staat.”

Als ik de biografieën die over hem geschreven zijn mag geloven, dan is dat bluffen hem goed afgegaan. Terwijl hij schreef over zijn eenvoudige leven, je zou het zelfs primitief kunnen noemen, sloop hij dagelijks naar huis om in een comfortabel bed te kunnen slapen.

De volgende dag ging hij dan weer naar zijn hut terug, om daar te schrijven en te doen alsof hij het leven leefde waarover hij schreef.

Een merkwaardige keuze, die een mooi boek met prachtige inzichten opgeleverd heeft.

Een boek ook dat mensen tot in het diepst van hun ziel wist te raken en veel mensen inspireert om hun leven heel anders in te richten dan zij tot dan toe deden. Zoals deze mensen:

Toch zorgt de tegenstrijdigheid tussen zijn boek en zijn leven ervoor dat ik vermoed dat we er ook andere lessen uit kunnen trekken dan alleen de lessen die hij ons voor ogen wilde houden.

Want hoe zou het zijn om te kiezen voor de gulden middenweg? Te kiezen voor zowel schoonheid als bezieling? Precies dat is wat je met een ideale slow fashion garderobe kunt doen op het gebied van kleding.

Je hoeft niet af te zien om toch sober te kunnen leven. Je hoeft jezelf niet tekort te doen of te verloochenen, je mag mooi voor de dag komen. En tegelijkertijd kun je toch rekening houden met veel dingen die Thoreau schreef. Je kunt overdaad achter je laten, respect hebben voor de natuur en bewust kiezen voor wat bij je past. Zo krijg je het beste van twee werelden.

Wil je tips hoe je dat met betrekking tot je kleding kunt doen, download dan nu het gratis e-book Ontdek Welke Kleding Perfect Bij Je Past. Je vindt de link onderaan deze pagina.

dit artikel is geschreven door:

Inge Schuurmans

Inge ontwerpt geen mode collecties, maar een nieuwe lifestyle:
Door Slow Fashion idealen te combineren met styling en authentiek handwerk creëerde zij een nieuwe visie op Fashion, die ze samenvat in de slogan: "Slow is de Nieuwe Mode!" 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Maak kennis met de
Slow Fashion Lifestyle

Klik op de knop hieronder
om nu direct je gratis e-book aan te vragen

>