Steeds sneller gaten in je kleding

Als je niet piepjong meer bent, dan ken je het verschil wel tussen kleding van vroeger en kleding van nu. De stoffen lijken elk jaar dunner te worden en voor kleding die gemaakt is van natuurlijke materialen moet je stad en land afzoeken. Als je tenminste nog niet een vast adres hebt gevonden waar je steevast heen gaat.

Dunnere stoffen vallen sneller soepel en daarmee zit zo’n kledingstuk al gauw comfortabel. Bij een wat dikkere kwaliteit lijkt het in eerste instantie op de stof stug is en dat wekt misschien de indruk dat dat zo zal blijven. Maar door het dragen beweeg je de vezels en slijten ze langzaam. Bij een dunne stof ontstaat er dan al snel een gaatje of zelfs een gat. Bij een stevigere stof zul je door gewoon gebruik zo snel geen gat ontdekken. De stof wordt er juist soepel door, het krijgt de eigenschappen die een al gedragen kledingstuk zo prettig maken.

In een wereld waarin we door reclame overgehaald worden om elk seizoen een nieuwe garderobe aan te schaffen, is het van belang dat die kleding direct al in de winkel mooi zit en staat. Kwaliteit is van ongeschikt belang. Sterker nog, wanneer jouw kledingstuk niet lang mee gaat, zul je je extra gemotiveerd voelen om het volgende seizoen het een en ander te vervangen. Dat wordt geplande veroudering genoemd.

Geplande veroudering…

Op opleidingen Industrial design is geplande veroudering een studievak. Het doel is hierbij om producten zo te ontwerpen, dat ze kwetsbaar zijn, snel stuk gaan. Zodat vervanging noodzakelijk is en de producent zich verzekert van snel weer nieuwe omzet. Als consument heb je immers iets nodig dat werkt. 

 

… of een geplande extra lange levensduur

Als het gaat om kleding dan kun je heel gemakkelijk anders kiezen. Superdunne stuffen die ook nog van synthetische stoffen gemaakt zijn, gaan niet lang mee. Voor je kleding kun je heel bewust kiezen voor materialen en stoffen die de tand des tijds kunnen weerstaan.

Eeuwenlang deden mensen vele jaren met enkele kledingstukken. Dat klinkt ons nu armzalig in de oren, maar wanneer je kiest voor kleding van goede kwaliteit is daar niets armzaligs aan.

Wanneer je daarnaast kiest voor kleding die door haar andere eigenschappen perfect bij je past (denk aan de vorm, de kleur en de textuur), dan is het ineens juist heel fijn als je kleding van goede kwaliteit is en lang mee gaat. Want als iets echt bij je past, heb je geen behoefte meer aan elk seizoen iets anders.

Wil je ontdekken welke kleding dit voor jou is?

Vraag dan nu onderaan deze pagina het gratis e-book Ontdek Welke Kleding Perfect Bij Je Past aan.

dit artikel is geschreven door:

Inge Schuurmans

Inge ontwerpt geen mode collecties, maar een nieuwe lifestyle:
Door Slow Fashion idealen te combineren met styling en authentiek handwerk creëerde zij een nieuwe visie op Fashion, die ze samenvat in de slogan: "Slow is de Nieuwe Mode!" 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Maak kennis met de
Slow Fashion Lifestyle

Klik op de knop hieronder
om nu direct je gratis e-book aan te vragen

>