Waar de naam “Kruikenzeikers” vandaan komt 

 november 29, 2023

door Inge Schuurmans

Een stad vol Kruikenzeikers

In carnavalstijd staat Tilburg bekend als Kruikenstad en de inwoners worden "Kruikenzeikers" genoemd. Maar waar komt die naam toch vandaan?

Het heeft alles te maken met het verleden van de stad. Tilburg was vroeger een bekende textielstad en 's ochtends vroeg namen de mannen die in de fabriek werkten hun urine in een kruik mee omdat die nodig was in de textielververij. Zij waren dus letterlijk kruikenzeikers.

Kunstenares Nan Groot Antink werkt met natuurlijke verfstoffen en besloot om die oude traditie nogmaals te laten herleven. Ze zocht naar oude recepten waarin gewerkt wordt met urine en vroeg de medewerkers van het textielmuseum of ze mee wilden werken met haar project door hun ochtendurine te doneren.

In onderstaande video kun je een verslag zien van dit proces:

Haar werkt was in 2017 te zien in de voorstelling "Rafelranden van schoonheid".

Ben jij op zoek naar schoonheid zonder rafelranden? In het gratis e-book Ontdek Welke Kleding Perfect Bij Je Past vind je aanwijzingen om jouw schoonheid met behulp van je kleding een extra impuls te geven.

Klik op de knop onderaan deze pagina om jouw exemplaar van het e-book aan te vragen.

Over mij


Ik ontwierp geen mode collectie, maar een nieuwe lifestyle: 


Door Slow Fashion idealen te combineren met styling en intuïtief en meditatief handwerken creëerde ik een nieuwe, heel eigen visie op fashion, die ik samenvat in de slogan: "Slow is de Nieuwe Mode!"

Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu meteen aan voor het gratis e-book en ontdek de 7 punten om rekening mee te houden bij het samenstellen van je ideale garderobe, zodat je er vanaf nu op je best uit kunt zien én leer waarom juist dit de eerste stap is naar een slow fashion garderobe.

>