Een Kruikenstad met Kruikenzeikers

In carnavalstijd staat Tilburg bekend als Kruikenstad en de inwoners worden “Kruikenzeikers” genoemd. Maar waar komt die naam toch vandaan?

Het heeft alles te maken met het verleden van de stad. Tilburg was vroeger een bekende textielstad en ’s ochtends vroeg namen de mannen die in de fabriek werkten hun urine in een kruik mee omdat die nodig was in de textielververij. Zij waren dus letterlijk kruikenzeikers.

Kunstenares Nan Groot Antink werkt met natuurlijke verfstoffen en besloot om die oude traditie nogmaals te laten herleven. Ze zocht naar oude recepten waarin gewerkt wordt met urine en vroeg de medewerkers van het textielmuseum of ze mee wilden werken met haar project door hun ochtendurine te doneren.

In onderstaande video kun je een verslag zien van dit proces:

Haar werkt was in 2017 te zien in de voorstelling “Rafelranden van schoonheid”.

Ben jij op zoek naar schoonheid zonder rafelranden? In het gratis e-book Ontdek Welke Kleding Perfect Bij Je Past vind je aanwijzingen om jouw schoonheid met behulp van je kleding een extra impuls te geven.

Klik op de knop onderaan deze pagina om jouw exemplaar van het e-book aan te vragen.

dit artikel is geschreven door:

Inge Schuurmans

Inge ontwerpt geen mode collecties, maar een nieuwe lifestyle:
Door Slow Fashion idealen te combineren met styling en authentiek handwerk creëerde zij een nieuwe visie op Fashion, die ze samenvat in de slogan: "Slow is de Nieuwe Mode!" 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Maak kennis met de
Slow Fashion Lifestyle

Klik op de knop hieronder
om nu direct je gratis e-book aan te vragen

>