Spintol maken om op de ouderwetse manier te leren spinnen 

 november 30, 2023

door Inge Schuurmans

Begin bij het begin

Als je wilt leren spinnen en je weet niet waar te beginnen, begin dan met een spintol maken. Het is heel eenvoudig, je hebt hem toch nodig en het is leuk om met je zelfgemaakte spintol aan de slag te gaan. Je kunt een eenvoudig model kiezen, zoals de houten spintol die ik een keer mocht uitproberen op een vikingfestival. Zo'n spintol zie je op de foto bij deze blogpost.

Dit is wat ik deed:

Ik zocht tussen mijn houtvoorraad en gereedschap wat dun rondhout en een restje meubelplaat, een klein haakje en een gatenzaag en ging aan de slag. Ik zaagde het rondhout af op een lengte van ongeveer 25 centimeter. ik nam de gatenzaag en maakte daarmee een rondje uit het reststuk meubelplaat. Daarna vijlde ik het rondhout aan één kant zodat het in het gaatje van gezaagde rondje paste en aan de andere kant maakte ik het haakje vast in de top van het rondhout. Tot slot schuurde ik alles netjes glad. Om eerlijk te zijn, was dat schuren nog het meeste werk. Een spintol maken is dus niet zo heel moeilijk.

Beginnen met spinnen

Om ermee te gaan spinnen kun je er eerst een gewone draad aan doen, om zo het gevoel te krijgen van hoe het werkt. Als je er eenmaal gevoel voor krijgt, kun je wat wol aan de draad aanhechten.

Het tempo van spinnen met de spintol ligt voor veel mensen een stuk lager dan bij het spinnen met een spinnewiel. Voor sommigen is dat misschien een nadeel, maar ik merk dat er ook voordelen aan zitten. Spinnen in een lager tempo en met de hand en alleen een klein hulpmiddel zoals een spintol, heeft bijna iets meditatiefs. Je komt er lekker door tot rust. Als het eenmaal lukt tenminste. Want alle begin is lastig en dat geldt zeker ook voor spinnen met een spintol. Omdat het tempo met een spintol lager ligt dan met een spinnewiel, lukt het sneller om een heel dunne draad te spinnen.

Op zoek naar je ideale spintol

Als het spinnen met deze eenvoudige spintol eenmaal lukt en als je het leuk vindt, dan kun je gaan kijken naar een echt goede spintol. Is een zwaardere of juist een lichtere fijn voor jou? Wil je er een (zoals deze) die in de lucht hangt, of kies je liever voor een spintol die op een speciale schotel rust terwijl je spint. Er zijn alleen al voor het spinnen met een spintol heel veel verschillende mogelijkheden. Misschien woont er iemand bij je in de buurt die verschillende dingen in huis heeft, zodat je kunt uitproberen wat bij jou past. Er zijn overigens mensen altijd op een eenvoudige spintol zoals deze blijven spinnen. Simpelweg omdat goed ook goed genoeg is.

Na het spinnen volgt er nog zoveel meer

Het spinnen is nog maar het begin van een lang proces. Na het spinnen kun je de draden twijnen, misschien wil je ze verven en waarschijnlijk wil je de draad vervolgens verwerken door te breien, haken of weven.

Hoe fijn is het dan als je uiteindelijke werkstuk je op alle mogelijke manieren op het lijf geschreven is en je eer hebt van al die uren werk die je erin stak? Dat lukt als je begint met te onderzoeken in welke kleding je op je mooist uitkomt. In het gratis e-book Ontdek Welke Kleding Perfect Bij Je Past leg ik je uit waar je op kunt letten. Het e-book kun je gratis aanvragen onderaan deze pagina.

Over mij


Ik ontwierp geen mode collectie, maar een nieuwe lifestyle: 


Door Slow Fashion idealen te combineren met styling en intuïtief en meditatief handwerken creëerde ik een nieuwe, heel eigen visie op fashion, die ik samenvat in de slogan: "Slow is de Nieuwe Mode!"

Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu meteen aan voor het gratis e-book en ontdek de 7 punten om rekening mee te houden bij het samenstellen van je ideale garderobe, zodat je er vanaf nu op je best uit kunt zien én leer waarom juist dit de eerste stap is naar een slow fashion garderobe.

>