Samische klederdracht is kleurrijk en uniek 

 november 29, 2023

door Inge Schuurmans

Veel volkeren waar oude tradities bewaard zijn gebleven hebben als deel van die tradities prachtige vormen van handwerk. Zo is dat ook bij de Samen, die bij veel mensen beter bekend zijn als de Lappen. Een volk dat in het Noorden van Scandinavië leeft en rondtrekt.

De Samen staan bekend om hun prachtig gekleurde kleding met contrasterende stukken. Onder andere de hoed die voor de vrouwen bij hun klederdacht hoort, is een kunstwerk op zich.

In onderstaande video zie je een verslag van het bewerkelijke proces van het maken van dit hoofddeksel.

In het Noorden van Scandinavië zijn speciale scholen waarin deze traditionele technieken onderwezen worden aan jongeren, zodat de tradities niet verloren gaan. Wat zou het mooi zijn als dit soort scholen er overal ter wereld zouden zijn, zodat geen enkele techniek verloren gaat en we ze misschien zelf op een zeker moment allemaal kunnen leren. Als we willen.

Traditionele klederdracht kan ook een mooie inspiratiebron zijn voor je eigen kleding.

Als je weet wat bij jou past, kun je details of accessoires verwerken in het geheel om zo je eigen unieke stempel op je garderobe te drukken.

Wil je leren hoe je ontdekt welke kleding bij je past, vraag dan nu onderaan deze pagina het gratis e-book Ontdek Welke Kleding Perfect Bij Je Past aan.

Over mij


Ik ontwierp geen mode collectie, maar een nieuwe lifestyle: 


Door Slow Fashion idealen te combineren met styling en intuïtief en meditatief handwerken creëerde ik een nieuwe, heel eigen visie op fashion, die ik samenvat in de slogan: "Slow is de Nieuwe Mode!"

Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu meteen aan voor het gratis e-book en ontdek de 7 punten om rekening mee te houden bij het samenstellen van je ideale garderobe, zodat je er vanaf nu op je best uit kunt zien én leer waarom juist dit de eerste stap is naar een slow fashion garderobe.

>