Wanneer kies je welke rits?
Wil je een rits inzetten? Dan zijn er een aantal dingen om op te letten en een paar handigheidjes om toe te passen zodat het gemakkelijker gaat.
Als eerste moet je bepalen wat voor rits je wilt gebruiken. Mag de rits in het zicht komen of wordt hij bedekt door een gulp? Dan kun je kiezen voor een gewone ritssluiting. Mag de rits niet te zien zijn als je hem ingezet hebt? Kies dan voor een blinde rits.
Een blinde rits wordt vaak toegepast in een jurk, in het rugpand of in de zijnaad. En je zult hem ook vaak geadviseerd zien voor een rok. In een broek wordt meestal een gewone rits gebruikt, tenzij de sluiting in het rugpand of in de zijnaad zit. In dat geval is het vaak een blinde rits. Is de broek van wat steviger stof, dan kun je ook een gewone rits onzichtbaar inzetten.
Kijk in de beschrijving van het patroon van het kledingstuk dat je maakt, welke rits geadviseerd wordt. Tenzij je net als ik eigenwijs bent en de gulp weglaat en verandert naar een sluiting in de zijnaad.
Hieronder plaats ik video's met tutorials over het plaatsen van een rits. Op verschillende manieren. Kijk naar de titels van de alinea's om te zien welk stukje jij nu nodig hebt. Zo hier en daar heb ik tips toegevoegd, wanneer ik dacht dat die je kunnen helpen. De tutorials zijn niet van mij, maar van andere naaisters of bedrijven die iets met stoffen of mode doen. Bij deze wil ik hen bedanken voor deze tutorials.
Een gewone rits inzetten
In de eerste video laat Lotte van de Makers zien hoe je een rits inzet en ze gebruikt hiervoor een handige truc. Wanneer je het lastig vindt om een rits in te zetten en hij gemakkelijk verschuift of toch net niet recht uitkomt, dan is dit een goede oplossing.
Naast de oplossing van Lotte kun je ook wonder tape gebruiken van Prym. Op de foto zie je dat ik dat ook op de rist geplakt heb. Het is heel dun dubbelzijdig tape waarmee je eerst je rits kun vastplakken, voordat je hem vast naait.
Dat is geen ideale slow fashion oplossing, omdat het extra materiaal is en ook niet helemaal natuurlijk en afbreekbaar. Maar aan de andere kant: als jouw kledingstuk dan helemaal naar je zin wordt en dit je anders niet lukt, dan zul je het hierdoor misschien vaker en langer dragen en dan weegt dat voordeel op tegen het nadeel. De lijm of het tape is niet nodig, het is een handigheidje voor wie het lastig vindt om een rits netjes in te zetten.
Een gewone rits onzichtbaar inzetten
Wanneer je een rits onzichtbaar wilt inzetten, maar je hebt een wat stevigere stof, dan is het prettiger om een gewone rits te gebruiken. Op de volgende manier kun je die blind inzetten:
(Deze video is zonder geluid, maar ik vond de uitleg zo duidelijk dat ik er de voorkeur aan gaf boven andere video's)
Een blinde rits inzetten met een blinde ritsvoetje
Een blinde rits inzetten is het handigst als je een speciaal voetje hebt. Dit voetje duwt de tandjes van de rits als het ware een beetje aan de kant, waardoor je heel dicht langs de rits kunt naaien. En dat is nodig om de sluiting ook echt blind te maken.
Een blinde rits inzetten zonder blinde ritsvoetje
Wanneer je geen speciaal voetje hebt voor een blinde rits, dan kan het ook zonder. In de video hieronder zie je hoe:
Mocht het op deze manier toch niet gelukt zijn om voldoende dicht naast de tandjes van de rits te naaien, dan valt je rits toch in het zicht. Omdat te herstellen kun je de stof net naast de rits plat stikken.
Valt een zelfgemaakt kledingstuk weleens tegen?
Elke naaister kent het wel: soms heb je een project waar je niet helemaal tevreden over bent. Dat kan aan allerlei dingen liggen. Soms is dat wellicht omdat je naaivaardigheden niet goed genoeg zijn. Maar het kan ook gebeuren dat je iets op de afbeelding van het patroon prachtig vond, maar toen je het eenmaal af had en aantrok... toen viel het je enorm tegen.
Mismaaksels horen helaas bij het zelf maken, maar een dergelijke verkeerde inschatting is niet nodig als je weet waar je op moet letten. We hebben namelijk niet allemaal dezelfde lichaamsbouw. En zo zijn er nog meer dingen waar je op kunt letten.
Wanneer je weet waar je op kunt letten, kun je in het vervolg kiezen voor patronen die het mooiste in je naar boven halen (en die je minder mooie kanten een beetje verbloemen).
Wil je daar meer over weten?
Vraag dan onderaan deze pagina het gratis e-book Ontdek Welke Kleding Perfect Bij Je Past aan.