Perfect bestaat niet, tenzij je imperfectie kunt omarmen 

 november 29, 2023

door Inge Schuurmans

Perfect, bestaat dat wel?

Wanneer je kiest voor slow fashion én handwerk, dan mag je alvast incalculeren dat je kleding zo hier en daar niet perfect zal zijn. Misschien kon je niet de ideale kleur vinden van de stof die je voor ogen had. Of misschien heb je je kledingstuk al langer en zat er ergens een klein gaatje dat je gerepareerd hebt. Zichtbaar door er een borduurwerk overheen te maken, of onzichtbaar door het juist zo goed mogelijk weg te werken.

En wanneer je je kleding met de hand gemaakt of verfraaid hebt, bijvoorbeeld door een mooi stiksel aan te brengen of een versiering door middel van appliceren of borduren, dan is er altijd wel zo hier en daar een steek te zien die net niet past bij de rest. Die er een beetje uit springt. Van al deze voorbeelden heb ik er minstens één in mijn kast.

Je kunt op twee manieren kijken naar imperfectie

Al die kleine dingen die maken dat je kledingstuk er niet perfect uitziet kun je als tekortkoming zien. Of je kunt er anders naar kijken. Het zijn namelijk ook de dingen die jouw kleding eigenheid geven, die maken dat ze onmiskenbaar en echt van jou is.

Zullen we een voorbeeld nemen aan de Japanners? Zij hebben het tot kunst verheven om imperfectie te omarmen en om dingen die stuk gegaan zijn weer heel te maken, mooier nog dan eerst. Ze zo waardevoller te maken. Zo kennen zij boro, de eeuwenoude kunst van het repareren van textiel. Het woord boro betekent letterlijk lompen, vod of stukjes stof. Gebroken serviesgoed geven ze een tweede leven met de kunstvorm kintsugi, waarbij de verschillende delen met behulp van een speciale goudlijm aan elkaar gemaakt worden.

Hoe zou het zijn als je oneffenheden en dingen die niet helemaal passen bij je ideaal niet langer afschrijft als fouten? De liefde en energie die je in je werk steekt, ook al is het eindresutaat imperfect, zorgen ervoor dat het door zijn eigenheid juíst toch perfect is.

Wanneer je ervoor zorgt dat de kleding die je maakt en draagt in elk geval goed bij je past, dan kun je eigenlijk niets verkeerd doen.

Wil je weten waar je dan op moet letten?

In het gratis e-book Ontdek Welke Kleding Perfect Bij Je Past leg ik het je uit. Onderaan deze pagina kun je het aanvragen.

Over mij


Ik ontwierp geen mode collectie, maar een nieuwe lifestyle: 


Door Slow Fashion idealen te combineren met styling en intuïtief en meditatief handwerken creëerde ik een nieuwe, heel eigen visie op fashion, die ik samenvat in de slogan: "Slow is de Nieuwe Mode!"

Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu meteen aan voor het gratis e-book en ontdek de 7 punten om rekening mee te houden bij het samenstellen van je ideale garderobe, zodat je er vanaf nu op je best uit kunt zien én leer waarom juist dit de eerste stap is naar een slow fashion garderobe.

>