Wat is naaldbinden?

Naaldbinden is een techniek die een beetje doet denken aan haken en breien, omdat er met behulp van naald en draad een stof gemaakt wordt. Toch zijn de verschillende manieren van werken niet echt met elkaar te vergelijken. Naaldbinden kun je ook zien als de voorloper van breien en haken. Waar breien vermoedelijk rond de 11e eeuw na Christus ontstond en haken pas rond 1800, zijn er archeologische vondsten van naaldbindwerk die terug gaan tot ongeveer 6000 voor Christus. Het is dus een echt oude techniek.

Als je weleens een archeologisch openluchtmuseum bezoekt, zoals Archeon, de IJzertijdboerderij in Dongen of Erve Eme in Zutphen, dan is het de moeite waard om alle gedragen kleding eens goed te bekijken. Want vaak worden er stukken gedragen die naaldgebonden zijn. In het Victoria And Albert Museum in Londen kun je sokken zien waaraan je kunt zien hoe klein de steken soms waren die gemaakt werden voor de te dragen kledingstukken.

De steek van het naaldbinden kan er zo ongeveer uitzien als die van breiwerk, maar wordt op een heel andere manier gemaakt. Waar je bij breien uit de bol breit en met 2 naalden werkt, werk je met naaldbinden met één naald, die eruit ziet als een grote naainaald en je gebruikt een afgeknipt stuk garen. Voor de verwerking is wol het meest geschikt, omdat je dan de uiteinden van de verwerkte draden aan elkaar kunt vilten, zodat je niet steeds eindjes in hoeft te stoppen.

Naalbinden kan in verschillende steken

Zoals je bij breien en haken verschillende steken hebt, zo zijn die er bij naaldbinden ook. Hierbij geldt dat de steken vaak vernoemd zijn naar de streek van de vondst van het werk dat met de steek gemaakt werd. En waarschijnlijk komt de steek dan ook uit die regio. Zo is er de mammensteek die vernoemd is naar een stuk stof dat gevonden werd in Denemarken en de Oslosteek die zijn naam kreeg doordat er een want in Noorwegen gevonden werd.

Internationaal worden er verschillende termen gebruikt voor het naaldbinden, van het needle binding tot nalbinding, naalbinding en nålbinding.

Om te naaldbinden gebruik je een speciale naald, zoals op de foto te zien is. Je kunt zo’n naald kopen, maar je kunt hem ook vrij eenvoudig zelf maken.

In deze video krijg je een indruk van de techniek en van hoe naaldbindwerk eruit ziet:

 

Dik en warm

De meeste vondsten van naaldbindwerk zijn in Scandinavië geweest en verwijzen naar de vikingen. Als je kijkt hoe naaldbindwerk is opgebouwd en ziet dat de stof vergeleken met haak- of breiwerk vaak wat dikker en stugger is, dan past dat wel. In het koude Noorden zullen ze heerlijk warme kleding hebben kunnen maken met deze techniek als ze een wat dikkere garensoort gebruikten.

Waar vandaag de dag het naaldbinden in Nederland haast alleen bekend is bij mensen die met acheologie of levende geschiedenis bezig zijn, zijn er elders in de wereld mensen die het gewoon in dagelijkse kleding verwerken. Zonde, want deze handwerktechniek is leuk om te doen en geeft een heel mooi resultaat.

Een stoere look of juist een elegant uiterlijk?

Naaldbinden kun je heel mooi gebruiken voor mutsen of sjaals met een wat groffer en stoer uiterlijk als je kiest voor een dikke garensoort om mee te werken. Met mooie natuurkleuren geef je je kledingstuk zo een robuust en tijdloos uiterlijk. Alsof je zo uit het vikingtijdperk met een tijdmachine naar hier bent gekomen.

Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een fijn garen te gebruiken in een moderne kleur om zo een prachtige stijlvolle en elegante trui te maken met deze techniek.

En naaldbinden is vanwege zijn stevigheid ook heel geschikt om accessoires van te maken, zoals een tas.

Het naaldbinden is qua techniek minder divers dan bijvoorbeeld haken of breien en bijzondere open structuren kun je er niet mee maken. Maar dat neemt niet weg dat de mogelijkheden groot en divers zijn.

Wil je leren naaldbinden? Dat kan met de online cursus naaldbinden waar je je op deze website voor kunt aanmelden.

Wil je eerst onderzoeken of de stoere versie of de meer elegante versie het best bij je past?

Onderzoek dan eerst in welke kleding jij het best tot je recht komt en vraag onderaan deze pagina het gratis e-book Ontdek Welke Kleding Perfect Bij Je Past aan.

dit artikel is geschreven door:

Inge Schuurmans

Inge ontwerpt geen mode collecties, maar een nieuwe lifestyle:
Door Slow Fashion idealen te combineren met styling en authentiek handwerk creëerde zij een nieuwe visie op Fashion, die ze samenvat in de slogan: "Slow is de Nieuwe Mode!" 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Maak kennis met de
Slow Fashion Lifestyle

Klik op de knop hieronder
om nu direct je gratis e-book aan te vragen

>