Last van stress? Houd je hoofd koel door met je handen te werken 

 november 28, 2023

door Inge Schuurmans

Heb je last van stress?

In een maatschappij waar het tempo hoog ligt, is de kans groot dat je stressniveau ook hoog is. Maar weet je dat je die spanning ook heel eenvoudig weer uit je lichaam kunt laten verdwijnen?

Heb je last van stress? Lees dan verder.

Ik zou je kunnen vertellen om daarvoor drie keer per week naar de sportschool te gaan. Of ik zou je kunnen uitleggen hoe goed het is om dagelijks twee maal te mediteren. Maar ik weet een veel leukere manier.

Mag ik je uitnodigen om iets moois voor jezelf te maken? Met je eigen handen te gaan werken en iets te creëren wat je ook nog kunt gebruiken en waar je blij mee en trots op zult zijn?

Profiteer van het kalmerende effect, overwin stress en wordt rustiger en gelukkiger

Je stress kun je namelijk heel goed de baas worden door te handwerken.

Een van de meest opvallende voordelen van handwerken is het kalmerende effect op lichaam en geest. Je bloeddruk en hartslag dalen en het gevolg daarvan is een algeheel ontspannen gevoel. Het British Journal of Occupational Therapists publiceerde in 2013 de bevindingen van een onderzoek, waaruit zelfs bleek dat handwerksters zich steeds rustiger en gelukkiger gingen voelen in het dagelijks leven, naarmate ze er vaker mee bezig waren.

Bij activiteiten zoals breien, haken, borduren enz. volg je een bepaald ritme en patroon. Deze ritmische stroom van bewegingen helpt je om de dagelijkse stress los te laten. Het is een vorm van productieve afleiding. Het is daarnaast ook een manier om je gedachten op een rij te zetten terwijl je werkt, zonder dat je daar iets extra's voor hoeft te doen. Tijdens het handwerken verwerk je alle indrukken van de dag, op dezelfde manier als wanneer je zou mediteren. En omdat je bezig bent met een activiteit, verval je niet in eindeloos piekeren of malen. Handwerken wordt hierdoor ook wel het ‘nieuwe yoga’ genoemd. Gek eigenlijk, want het is eerder het "oude yoga".

Kies voor wat je het liefst doet

Kies voor de vorm van handwerken die bij jou past, want het is niet zo dat de ene vorm van handwerken hiervoor beter werkt dan de andere vorm. Datgene waar jij graag mee bezig bent, dat werkt het allerbest.

Weet niet wat en hoe?

Twijfel je over wat je kunt gaan maken?

Denk dan eens aan een mooi accessoire, zoals een sjaal of polswarmers.

En twijfel je over de stijl en de kleur die je zult kiezen? Of over welke techniek je zult gebruiken?

Vraag dan onderaan deze pagina het gratis e-book Ontdek Welke Kleding Perfect Bij Je Past aan, dan help ik je graag op weg met een aantal aanwijzingen.

Over mij


Ik ontwierp geen mode collectie, maar een nieuwe lifestyle: 


Door Slow Fashion idealen te combineren met styling en intuïtief en meditatief handwerken creëerde ik een nieuwe, heel eigen visie op fashion, die ik samenvat in de slogan: "Slow is de Nieuwe Mode!"

Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu meteen aan voor het gratis e-book en ontdek de 7 punten om rekening mee te houden bij het samenstellen van je ideale garderobe, zodat je er vanaf nu op je best uit kunt zien én leer waarom juist dit de eerste stap is naar een slow fashion garderobe.

>