Niet alleen fletse kleuren

Van plantaardig verven wordt vaak gedacht dat je er geen echt diepe kleuren mee kunt krijgen, dat het een fletse bedoeling blijft en dat je niet verder komt dan grauwe tinten. Niets is minder waar. De kleuren die je krijgt met plantaardig verven zijn niet altijd perfect voorspelbaar. Maar ze hoeven zeker niet flets te zijn.

Als je gaat werken met plantaardige materialen om je garens en/of stoffen te verven, dan zul je wel ontdekken dat er veel minder kleuren mogelijk zijn. Maar er kan je ook iets anders opvallen. Je kent de uitspraak “minder is meer” vast wel. In dit geval gaat dat ook op. Claudie Jongstra legt dit in deze video uit:

Textielverf als grote vervuiler

Het verven van textiel is de op een na grootste vervuiler van water op de wereld. Dat is nogal wat. Door bewust te kiezen voor ongeverfde textiel, plantaardig geverfde textiel of in elk geval voor kleding met een eco keurmerk, kun je dus al een heel groot verschil maken.

Bewust kiezen voor milieuvriendelijk

Voor mij zorgde deze kennis dat ik niet langer wil meedoen aan de vervuiling die de gewone kleding en textielindustrie op haar geweten heeft. Toch wil ik mooi voor de dag komen terwijl ik zo min mogelijk bijdraag aan die vervuiling. Ik besloot daarom te kijken welke kleuren me goed staan en hoe ik die zoveel mogelijk kan combineren met natuurlijke kleuren, ongeverfd dus. Door te kiezen voor een basis van natuurtinten en zo hier en daar een mooi kleurig accent aan te brengen beperk ik mijn impact zonder er al te geitenwollensokkerig uit te zien. Dat laatste is nu eenmaal niet mijn ideaal.

Wil je zelf ook graag rekening houden met het milieu bij de keuzes die je maakt? Bepaald dan als eerste wat je goed staat door te onderzoeken hoe je ideale garderobe eruit ziet. Dan wordt het eenvoudiger om te kiezen voor wat bij jou past, zowel qua idealen als qua uiterlijk.

In het gratis e-book Ontdek Welke Kleding Perfect Bij Je Past geef ik je hiervoor een aantal tips. Klik op de knop onderaan deze pagina om jouw exemplaar van het e-book aan te vragen.

dit artikel is geschreven door:

Inge Schuurmans

Inge ontwerpt geen mode collecties, maar een nieuwe lifestyle:
Door Slow Fashion idealen te combineren met styling en authentiek handwerk creëerde zij een nieuwe visie op Fashion, die ze samenvat in de slogan: "Slow is de Nieuwe Mode!" 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Maak kennis met de
Slow Fashion Lifestyle

Klik op de knop hieronder
om nu direct je gratis e-book aan te vragen

>