Is duurzame kleding te duur? Zo maak je het goedkoper. 

 november 28, 2023

door Inge Schuurmans

Je wilt graag voor duurzaam kiezen

Je neust rond op het net, op zoek naar een nieuw t-shirt. Ergens in je achterhoofd speelt de gedachte dat je graag voor duurzaam wilt kiezen. De mensen die eraan werkten gun je een eerlijk loon. En het milieu wil je niet meer belasten dan nodig.

Totdat je het verschil in prijs ziet. Waar het gewone t-shirt je voor € 5,- lonkend aankijkt, staat er bij het duurzame shirt een prijs van maar liefst € 30,- Het zesvoudige? Je kunt je ogen niet geloven. Waarom is het verschil in prijs zó groot? De gedachte overvalt je dat dat nooit reëel kan zijn, je idealen vervagen en voor je het goed en wel in de gaten hebt, heb je het t-shirt van de duurzame website weggeklikt en het goedkope shirt in je winkelmandje gedaan én afgerekend.

Blij met je nieuwe shirt en tevreden dat je € 25,- bespaard hebt, vergeet je het hele geval. Tot de volgende aankoop, want dan komt in je achterhoofd opnieuw dat stemmetje op: “Het is beter om te kiezen voor duurzaam.”

Herken je dat?

Dat stemmetje zit er niet voor niets. Het zit er omdat je weet dat fast fashion niet milieuvriendelijk is en dat het vaak in lage lonenlanden gemaakt wordt.

Als je dit herkent heb je behoefte aan het volgende: duidelijkheid.

Die duidelijkheid krijg je door je in de situatie te verdiepen én daar je eigen mening over te vormen.

Laten we eens naar de situatie kijken

Stel jezelf een grote fabriek voor, vol mensen, kinderen misschien zelfs. Mensen die van 's ochtend vroeg tot 's avonds laat werken. Niet zoals wij hier gewend zijn acht uur per dag, maar veertien uur. Niet zoals wij gewend zijn met een koffiepauze en af en toe een praatje met een collega, maar al die tijd keihard doorwerken omdat je minder betaald krijgt als de berg die naast je ligt niet op tijd af is. Die mensen gaan ook niet zoals wij 's avonds naar huis, naar hun gezin. Ze slapen samen met een heleboel collega's op de grond in een kale ruimte. Want ze hebben hun familie op het platteland achter gelaten en geld voor een echte woning is er niet. Daarvoor verdienen ze ondanks de vele uren die ze werken veel te weinig.

De katoen voor dat goedkope t-shirt wordt met behulp van enorm veel bestrijdingsmiddelen geproduceerd. Het wordt met gevaarlijke chemicaliën gebleekt. En het wordt met verfstoffen gekleurd die de hele natuur om de fabriek heen mee kleurt. Ook het water dat ooit drinkwater was.

Het kan ook anders

Dat betekent dat er in een duurzame fabriek alleen volwassenen werken. Dat ze een gewoon aantal uren op een dag werken, tegen een reëel loon als beloning. Het betekent ook dat de katoen zo geproduceerd moet worden dat de natuur er niet onder leidt. Door gebruik van minder en andere bestrijdingsmiddelen is de opbrengst per hectare minder. Voor het natuurlijke bleek en kleurproces, zijn andere middelen nodig. En goede filters om te zorgen dat het drinkwater in de omgeving ook drinkwater kan blijven. De prijs wordt daardoor hoger. Veel hoger.

Als je de prijzen die gevraagd worden voor duurzame kleding niet begrijpt, dan heb je niet goed uitgezocht wat er aan materiaal en tijd en werk in een product gaat zitten. Als je zowel de aarde als je medemens goed wilt behandelen, zo goed als je zelf ook graag behandeld wordt, dan is het toch logisch dat je daar naar handelt?

Hoe bewust kies jij?

Zelfs wanneer je in Nederland op bijstandsniveau leeft en het gevoel hebt dat je niets te besteden hebt, dan nog ben je oneindig veel rijker dan de mensen uit het voorbeeld hierboven.

Als je de keuze voor eerlijke producten en de daarbij behorende prijzen niet wilt maken, dan denk ik dat de eerste stap is om dat aan jezelf toe te geven. We vinden allemaal andere dingen belangrijk, misschien is dit voor jou gewoon niet belangrijk genoeg?

Ook als je weinig geld hebt, heb je een keuze. Het gaat uiteindelijk om de keuze die jij zelf maakt om het een of het ander met je geld te doen. Zodra je geld hebt, heb je een keuze. Zodra je geld uitgeeft, maak je een keuze. Die keuze is niet afhankelijk van je portemonnee, maar van wat jij vindt.

Reken het gewoon eens uit

Wat mij hielp om te kiezen voor duurzaam, was niet alleen me verdiepen in datgene wat ik hierboven schreef, maar mezelf ook echt verbinden met duurzaamheid. Het verschil in kwaliteit te voelen en ervaren. En door zelf mooie kleding en accessoires te gaan maken, ondervond ik aan den lijve wat goed materiaal kost en hoeveel tijd er in zit om zoiets te maken.

Wanneer je dan al je uren gaat tellen en vermenigvuldigt met een normaal uurtarief, daar je materiaalkosten bij optelt en er ook nog BTW over rekent, zul je zien dat bijna elk kledingstuk in de winkel goedkoper is. Of je iets duur vindt of goedkoop is afhankelijk van wat jij erover denkt. Als je graag duurzaam wilt shoppen, maar het lukt je niet, dan is de truc om te zorgen dat je er anders over gaat denken.

Zo kies je voor wat je echt wilt

Wat je daarnaast kan helpen is om uit te zoeken welke kleding je echt nodig hebt en waar je blij van wordt. En leren hoe je een capsule garderobe kunt samenstellen, zodat je met weinig verschillende kledingstukken veel verschillende combinaties kunt maken. Als je duurzaam wílt kiezen, dan kan het ook. De manier waarop kun je aanpassen aan je wensen en aan wat je te besteden hebt.

Wil je meer weten over hoe je die ideale garderobe kunt samenstellen? Klik dan onderaan deze pagina om jouw exemplaar van het gratis e-book Ontdek Welke Kleding Perfect Bij Je Past aan te vragen.

Over mij


Ik ontwierp geen mode collectie, maar een nieuwe lifestyle: 


Door Slow Fashion idealen te combineren met styling en intuïtief en meditatief handwerken creëerde ik een nieuwe, heel eigen visie op fashion, die ik samenvat in de slogan: "Slow is de Nieuwe Mode!"

Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu meteen aan voor het gratis e-book en ontdek de 7 punten om rekening mee te houden bij het samenstellen van je ideale garderobe, zodat je er vanaf nu op je best uit kunt zien én leer waarom juist dit de eerste stap is naar een slow fashion garderobe.

>