Hoe het corset jarenlang het modebeeld bepaalde 

 november 27, 2023

door Inge Schuurmans

Misschien denk je dat mode iets is van de laatste decennia? Van de tijd van Coco Chanel, Hugo Boss en Guccio Gucci. Toch bestaat mode al heel veel langer dan dat.

Wat "in de mode" is, is en was cultuurafhankelijk. Al toen de Romeinen Europa in trokken verbaasden en verwonderden de verschillende volkeren zich over elkaars kleding. Dat is de eerste tijd dat er dingen over vastgelegd zijn, maar eerder dan dat was het waarschijnlijk ook al het geval.

In het begin werd de manier van kleden grotendeels bepaald door de materialen die op een bepaalde plaats voorhanden waren in combinatie met de vaardigheden van de mensen die er woonden. Ook was waarschijnlijk de plaats waar men woonde van invloed op de mate van bewerken van kleding.

Wanneer je bijvoorbeeld naar het verschil kijkt tussen hoe de Franken en de Vikingen zich kleedden in de vroege middeleeuwen, dan valt op dat de pasvorm van de kleding van de Vikingen duidt op een verder ontwikkeld inzicht in pasvorm. Bovendien was de afwerking vaak veel bewerkter, met uitgebreide borduursels. Zou het te maken hebben met het feit dat de Vikingen lange winters kenden en hun tijd dan grotendeels binnenshuis moesten doden met dat wat ze konden bedenken?

Wanneer we wat verder gaan in de tijd, naar de late middeleeuwen, dan wordt duidelijk dat modevoorschriften steeds belangrijker worden. Zeker in de hogere klassen. Mannen dragen broeken met penisstukken, gevulde uitstulpingen die hun mannelijkheid moeten benadrukken. Jassen worden getailleerd en voorzien van steeds groter wordende kragen en schouderstukken. De kleding voor de vrouwen benadrukt ook de basisvormen van de vrouw. Een strak aangesnoerd lijfje laat de taille goed uitkomen en een wijde rok wekt de indruk dat de heupen breder zijn dan ze in werkelijkheid zijn.

Dat benadrukken van de natuurlijke vormen wordt lange tijd steeds verder doorgevoerd. Een corset, verstevigd met benen baleinen, laat niet alleen de natuurlijke vormen van de vrouw beter uitkomen, het wordt zo gebruikt dat het het lichaam corrigeert tot het ideale uiterlijk bereikt is. Zo'n corset werd aangesnoerd door een bediende, want dat deed je onmogelijk zelf. De onderste ribben kwamen in de verdrukking en vrouwen hebben het er ongetwijfeld benauwd in gehad. Tegelijkertijd werden de rokken wijder en wijder, tot aan de hoepelrokken uit de tijd van Napoleon. Overigens moesten ook de mannen aan het insnoeren geloven. Het is alsof het modebeeld in die tijd van de mens iets anders probeerde te maken dan wat hij werkelijk was.

Vanaf het begin van de 20e eeuw werd het corset langzaam maar zeker aangepast en mochten de vormen van het lichaam er weer natuurlijker uitzien. Het corset werd nog wel gebruikt om lichaamsvormen te corrigeren in de richting van de wensen van de draagster en vooral in de richting van de modevoorschriften, maar het werd toch een stuk minder extreem qua vorm en daardoor veel aangenamer om te dragen.

Door de jaren heen zou je zeggen dat het corset ondertussen verdwenen is, maar is dat wel echt zo? Is ze niet simpelweg vervangen door iets nieuws? We kennen immers vandaag de dag ook nog steeds de bustehouder en de corrigerende slip, die zo gemaakt worden dat ze de lichaamsvorm corrigeert in de richting van het huidige ideaal.

Hoewel de ideale uiterlijke vormen ondertussen heel anders zijn, is er eigenlijk weinig veranderd. Nog steeds willen we er mooi uitzien. En nog steeds willen we daarmee passen bij wat in onze huidige tijd als mooi gezien wordt.

Gelukkig is pijn lijden daarvoor niet langer nodig. Tegenwoordig hebben we een veel comfortabeler manier. Je mag je lichaam laten zoals het is en met je kleding benadruk je je mooiste delen en verstop je de minder mooie, zodat je er toch op je mooist uitziet.

Wil je weten hoe?

In het gratis e-book Ontdek Welke Kleding Perfect Bij Je Past leg ik je uit hoe je dit doet. Onderaan deze pagina kun je jouw exemplaar van het e-book aanvragen.

Over mij


Ik ontwierp geen mode collectie, maar een nieuwe lifestyle: 


Door Slow Fashion idealen te combineren met styling en intuïtief en meditatief handwerken creëerde ik een nieuwe, heel eigen visie op fashion, die ik samenvat in de slogan: "Slow is de Nieuwe Mode!"

Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu meteen aan voor het gratis e-book en ontdek de 7 punten om rekening mee te houden bij het samenstellen van je ideale garderobe, zodat je er vanaf nu op je best uit kunt zien én leer waarom juist dit de eerste stap is naar een slow fashion garderobe.

>