Een voorbeeld slow fashion garderobe brengt je op goede ideeën 

 november 29, 2023

door Inge Schuurmans

Een voorbeeld slow fashion garderobe kan je helpen om je eigen duurzame stijl te ontwikkelen

In een tijdperk van snel veranderende modetrends en overconsumptie, ontstaat er vanzelf ook een tegenhanger daarvan, namelijk een groeiende behoefte aan duurzame mode. Deze benadering wint aan populariteit en wordt ook Slow Fashion genoemd. Maar hoe begin je met het opbouwen van een Slow Fashion garderobe? Een voorbeeld nemen aan bestaande Slow Fashion garderobes kan een inspirerend en praktische startpunt zijn.

Slow fashion: meer dan een trend

Slow Fashion is niet zomaar een modegril; het is een levensstijl en een bewuste keuze om afstand te nemen van de wegwerpmaatschappij. Je kiest dan niet langer voor het volgen van de laatste trends, maar omarmt duurzaamheid, ethische productie, materialen van hoge kwaliteit en een tijdloos uiterlijk. Het doel? Een garderobe creëren die niet alleen stijlvol is, maar ook vriendelijk voor de planeet en eerlijk voor de arbeiders.

Een voorbeeld Slow Fashion garderobe als leidraad

Je kunt je overweldigd voelen als je je bestaande garderobe om wilt vormen tot een Slow Fashion garderobe. Het kan dan fijn zijn om een aantal voorbeelden te zien. Aan de ene kant als inspiratiebron en aan de andere kant ook als praktische gids om bewuste keuzes te maken. Hier zijn enkele manieren waarop het kijken naar de garderobe van iemand anders je kan helpen:

1. Inspiratie voor het vinden van je eigen stijl:

Een voorbeeld Slow Fashion garderobe biedt een duidelijk beeld van verschillende stijlen binnen Slow Fashion. Of het nu minimalistisch, boho-chic, of klassiek is, het voorbeeld laat zien hoe deze stijlen kunnen worden gecombineerd en aangepast aan persoonlijke voorkeuren.

2. Kwaliteitscheck:

Een bestaande Slow Fashion garderobe laat je zien hoe de focus legt op kwaliteit boven kwantiteit. Dat kan je helpen om dit als leidraad te houden bij nieuwe aankopen. Materialen zoals biologisch katoen, hennep of gerecyclede vezels kunnen de norm worden.

3. Mix en match:

Een voorbeeld van iemand anders maakt zichtbaar hoe veelzijdig kledingstukken kunnen zijn. Hoe een blouse zowel chic als casual kan zijn, afhankelijk van de combinatie. Dit stimuleert een mentaliteit van 'minder, maar beter', waarbij elk kledingstuk meerdere functies heeft.

4. Tijdloosheid omarmen:

Een Slow Fashion garderobe is niet onderhevig aan de grillen van seizoensgebonden mode. Slow fashion is gebaseerd op het kiezen van tijdloze kledingstukken die een duurzame basis vormen die jaren meegaat. Niet omdat het mode is, maar omdat de kleding echt bij jou past.

5. Duurzame merken ontdekken:

Door naar het voorbeeld te kijken, kunnen we ontdekken welke duurzame merken de aandacht trekken. Het is een kans om te leren over bedrijven die zich inzetten voor ethische praktijken en hun impact minimaliseren.

Jouw persoonlijke Slow Fashion reis

Een voorbeeld Slow Fashion garderobe kan dienen als een springplank, maar jouw reis naar duurzame mode is uniek. Hier zijn enkele stappen om je eigen Slow Fashion garderobe samen te stellen:

1. Garderobe audit:

Begin met het evalueren van je huidige garderobe. Wat zijn je favoriete stukken? Welke zijn tijdloos? Welke hebben een emotionele waarde? Dit helpt bij het identificeren van de basisstukken die je kunt behouden.

2. Doelen stellen:

Bepaal je doelen voor een Slow Fashion garderobe. Wil je bijvoorbeeld meer investeren in duurzame merken, of ben je van plan om tweedehands winkelen te omarmen? Duidelijke doelen helpen je gefocust te blijven. Let op dat je niet te rigoureus te werk gaat. In dit artikel vind je veel video's van capsule garderobes, omdat je zo in een korte video toch een goed beeld krijgt voor inspiratie. Maar slow fashion en een capsule garderobe zijn niet onlosmakelijk met elkaar verbonden. Onderzoek daarom eerst wat bij jou past, niet alleen qua stijl, maar ook qua hoeveelheid kledingstukken in je kast.

3. Onderzoek en ontdek:

Leer meer over duurzame materialen, ethische productie, en merken die deze waarden delen. Ga eens op zoek naar de leukste tweedehandswinkels in je omgeving. Of ga zelf je eigen kleding maken, zodat je je materialen bewust kunt kiezen en je de kledingstukken zo kunt maken dat ze perfect bij je wensen aansluiten.

4. Investeer in kwaliteit:

Bij het toevoegen van nieuwe stukken aan je garderobe, denk dan aan kwaliteit boven kwantiteit. Investeer in tijdloze stukken van duurzame materialen die de tand des tijds doorstaan. Ga eens bij jezelf na hoe je dat wilt doen. Wil je al je kleding kopen? Of zou je liefst alles zelf maken en ook nog van lokale bronnen, zoals Rebecca Burgess in onderstaande video:

5. Koop bewust:

Doe aankopen met aandacht. Overweeg of je het kledingstuk echt nodig hebt en of je het op lange termijn zult dragen. Dit minimaliseert impulsieve aankopen en maximaliseert de waarde van elk stuk.

6. DIY upcycling:

Geef bestaande kledingstukken een nieuw leven door ze aan te passen of te upcyclen. Creativiteit kan een sleutel zijn tot het behouden van geliefde items en het verminderen van verspilling. Of, je kunt door middel van upcycling zelfs heel nieuwe kledingstukken maken. Kijk maar:

7. Geniet van het proces:

Slow Fashion is geen sprint maar een marathon. Geniet van het proces van het samenstellen van je garderobe. Elk kledingstuk krijg een eigen verhaal als je er de tijd voor neemt. Ben je niet zo geduldig? Dan kan het ook allemaal in één jaar, kijk maar:

Conclusie: een duurzame toekomst in stijl is ook voor jou bereikbaar

Het samenstellen van een Slow Fashion garderobe is niet alleen een modekeuze; het is een levensstijlbesluit. Ik hoop dat je met de voorbeelden van Slow Fashion garderobes uit dit artikel wat inspiratie heb gekregen om zelf aan de slag te gaan of om je garderobe nog dichter bij je ideaal uit te laten komen.

Slow fashion gaat niet alleen over goed zijn voor de aarde en voor je medemens, als je het goed doet is het ook een vorm van zelfverwennerij en een heel fijne leefstijl die je veel kan brengen.

Ik help je graag nog wat verder op weg op dit pad en als eerste kun je daarom mijn e-book Ontdek Welke Kleding Perfect Bij Je Past onderaan deze pagina gratis aanvragen.

Over mij


Ik ontwierp geen mode collectie, maar een nieuwe lifestyle: 


Door Slow Fashion idealen te combineren met styling en intuïtief en meditatief handwerken creëerde ik een nieuwe, heel eigen visie op fashion, die ik samenvat in de slogan: "Slow is de Nieuwe Mode!"

Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu meteen aan voor het gratis e-book en ontdek de 7 punten om rekening mee te houden bij het samenstellen van je ideale garderobe, zodat je er vanaf nu op je best uit kunt zien én leer waarom juist dit de eerste stap is naar een slow fashion garderobe.

>