De spijkerbroek: de meest vervuilende en meest milieuvriendelijke keuze tegelijk 

 november 30, 2023

door Inge Schuurmans

De spijkerbroek is al vele jaren populair en ondertussen misschien wel het meest geliefde kledingstuk aller tijden. Van jong tot oud, van stratenmaker tot manager, iedereen heeft er wel een in de kast. En met die spijkerbroek is iets bijzonders aan de hand.

Ooit begon de spijkerbroek zijn carrière als werkbroek, maar tegenwoordig is hij niet weg te denken uit het modebeeld. Je kunt ze vinden in allerlei soorten en maten, van skinny jeans tot baggy pants en van lichtgebleekt tot diep indigo blauw. En van stuk tot soepel met stretch. Verder vind je ze van netjes tot al gerafeld in de winkels. Voor iedere wens is er een passende spijkerbroek te vinden.

De meeste spijkerbroeken worden op een simpelweg zeer milieuvervuilende manier gemaakt. De jeansstof is stug en heeft veel kleurstof nodig om tot een krachtige kleur als eindresultaat te komen. Vaak worden er chemicaliën gebruikt om het proces te vereenvoudigend, maar dit heeft zijn weerslag op het milieu in de direct omgeving van de fabriek waar de spijkerbroeken gemaakt worden.

Het grote voordeel dat de spijkerbroek heeft, is dat de stof zo slijtvast is. Hierdoor gaat ze jarenlang mee en zelfs als de stof het op een gegeven moment op de een of andere plek begeeft, dan is de broek goed te repareren zodat ze vervolgens weer jaren mee kan. Er zijn allerlei leuke en mooie technieken die je heel goed kunt toepassen om je spijkerbroek te repareren of te pimpen.

Omdat er zoveel spijkerbroeken gemaakt en verkocht worden, zijn er ook veel te vinden op de tweedehandsmarkt. Zodra je je kleding tweedehands koopt, heb je een veel mindere impact op het milieu met wat je koopt en zo wordt ook de spijkerbroek ineens een milieuvriendelijke keuze. Daarnaast zijn er steeds meer merken die hun werkwijze aanpassen en heel bewust kiezen voor biologische katoen, bleek en verfprocessen die het milieu zo min mogelijk belasten en een eerlijke vergoeding voor hun medewerkers. Dus draag je graag een spijkerbroek? Maak dan de juiste keuzes en draag hem met flair.

Ben je benieuwd wat voor spijkerbroek jou op je mooist voor de dag laat komen?

Vraag dan onderaan deze pagina het gratis e-book Ontdek Welke Kleding Perfect Bij Je Past aan.

Over mij


Ik ontwierp geen mode collectie, maar een nieuwe lifestyle: 


Door Slow Fashion idealen te combineren met styling en intuïtief en meditatief handwerken creëerde ik een nieuwe, heel eigen visie op fashion, die ik samenvat in de slogan: "Slow is de Nieuwe Mode!"

Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu meteen aan voor het gratis e-book en ontdek de 7 punten om rekening mee te houden bij het samenstellen van je ideale garderobe, zodat je er vanaf nu op je best uit kunt zien én leer waarom juist dit de eerste stap is naar een slow fashion garderobe.

>