Claudy Jongstra inspireert (met video) 

 november 29, 2023

door Inge Schuurmans

Kunst van Nederlandse bodem

Kunstenares Claudy Jongstra is ongetwijfeld een van mijn grootste voorbeelden. Haar passie voor het werken met natuurlijke materialen is daar debet aan.  Claudy Jongstra is een Nederlandse kunstenares die zich gespecialiseerd heeft in het op ambachtelijke wijze werken met wol. Plantaardig verven en vilten zijn daarbij belangrijke kernwoorden.

Ze bezit een boerderij met een grote tuin vol (verf)kruiden en een eigen schaapskudde. Zo zorgt ze er zelf voor dat de materialen die ze gebruikt aan haar eisen voldoen. Haar sculpturale werken gaan de hele wereld over en zijn met niets anders te vergelijken.

Haar werk is te bewonderen in Museum De Lakenhal (maar kijk eerst even op de site als je het wilt bezoeken en bezichtigen, want mogelijk verandert de collectie van het museum).

Niet zomaar een kunstenares

Tegelijkertijd is ze veel meer dan zomaar een kunstenares. Zoals ze zelf zegt is ze een activist. Ze willen mensen aanzetten tot actie. Met haar kunst zet ze haar publiek aan tot nadenken over de wisselwerking tussen mens en natuur.

Zo beeldt haar werk Nine een aards landschap uit dat door de ruimte stroomt. Alsmaar veranderend. Hiermee geeft ze volgens de informatie van Museum De Lakenhal kritiek op de huidige manier van de mens om vooral gebruik te maken van monocultuur en delen van het landschap te vullen met zonnepanelen.

Met haar werk wil Jongstra de texturen en kleuren van natuurlijke materialen die uit ons leven verdwenen zijn opnieuw onder de aandacht brengen en een plaats geven.

Claudy Jongstra is van mening dat natuurlijke materialen en kleuren een heel andere waarde in zich meedragen en daardoor ook een andere werking hebben op ons als mens en op ons gemoed. Ik ben het daarin volledig met haar eens.

Wanneer je je omringt met dit soort materialen en ze zelfs draagt als je kleding, dan voelt dat luxe en comfortabel tegelijk.

Als je dat dan doet op een manier die helemaal past bij wie jij bent, in de vormen en kleuren die het best bij jou passen, dan wil je nooit meer anders.

Vraag onderaan deze pagina het gratis e-book Ontdek Welke Kleding Perfect Bij Je Past aan om te lezen hoe je dat kunt doen.

Over mij


Ik ontwierp geen mode collectie, maar een nieuwe lifestyle: 


Door Slow Fashion idealen te combineren met styling en intuïtief en meditatief handwerken creëerde ik een nieuwe, heel eigen visie op fashion, die ik samenvat in de slogan: "Slow is de Nieuwe Mode!"

Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu meteen aan voor het gratis e-book en ontdek de 7 punten om rekening mee te houden bij het samenstellen van je ideale garderobe, zodat je er vanaf nu op je best uit kunt zien én leer waarom juist dit de eerste stap is naar een slow fashion garderobe.

>