Wat is een capsule wardrobe

Een capsule wardrobe is een minimalistische garderobe, waarbij je er heel bewust voor kiest om slechts een beperkt aantal kledingstukken in je kast te hebben. Er zijn heel wat verschillende varianten, met een verschillend ideaal aantal kledingstukken. Zo is er bijvoorbeeld de 333 methode waarbij je 33 items kiest voor een periode van 3 maanden. Ondergoed hoef je niet mee te tellen, maar schoenen en accessoires tellen wel mee in dat aantal.

Waarom zou je kiezen voor een capsule garderobe

De meesten van ons hebben een heleboel kledingstukken waar je vervolgens een heel deel nooit of hoogst zelden van dragen. Een capsulegarderobe helpt je om elke dag eenvoudig te kunnen kiezen voor wat je gaat dragen. Je hebt immers maar een beperkt aantal kledingstukken waaruit je kunt kiezen.

Het helpt je om inzicht te krijgen in wat je echt graag draagt en wat toch liever niet. Daardoor kan het je helpen om meer zicht te krijgen op je eigen stijl.

Tegelijkertijd zorgt het ervoor dat je niet de behoefte hebt om impulsaankopen te doen op het gebied van kleding. Je hebt immers met jezelf afgesproken om de kledingstukken die je gekozen hebt voor je capsulegarderobe te dragen en geen andere.

In welke valkuil moet je vooral niet stappen als je wilt uitproberen of het iets voor je is

Er gaan op internet heel wat lijstjes rond met items die absoluut onderdeel van je capsule garderobe moeten zijn. Of beter gezegd: zouden moeten zijn. De klassieke little black dress, een zwarte colbert, een wit t-shirt… Elke website heeft zo haar eigen favorieten waarvan ze vindt dat ze in jouw garderobe thuis horen.

Maar wat als je die kledingstukken nou juist niet of amper draagt? Wat als je er niet blij van wordt en als je je er niet mooi in voelt?

Dan zijn die zogenaamde ideale items voor jou dus niet ideaal.

Zo stel je je capsule garderobe samen zodat het wél voor je werkt

Meestal is de huidige inhoud van je kledingkast het uitgangspunt van je capsule garderobe en dat is een prima uitgangspunt. Als je je keuze in het aantal kledingstukken dat je draagt wilt beperken, dan is het wel belangrijk om te zorgen dat je items kiest die je fijn vindt zitten, waarin je je mooi voelt en die echt bij je passen. Het is daarnaast fijn als je verschillende combinaties kunt maken met de kledingstukken die je kiest, zodat je voldoende variatiemogelijkheden hebt.

In het ideale geval begin je het samenstellen van je capsule garderobe met het bepalen van je persoonlijke stijl. Welke kleding staat je echt goed? Waar voel je je op je best in? Als je weet wat bij je past, wordt het een stuk gemakkelijker om de juiste kledingstukken te kiezen voor je capsule garderobe, zonder dat je het gevoel hebt jezelf tekort te doen.

Wil je weten hoe je je ideale kledingstijl bepaalt?

Vraag dan nu onderaan deze pagina het gratis e-book Ontdek Welke Kleding Perfect Bij Je Past aan.

dit artikel is geschreven door:

Inge Schuurmans

Inge ontwerpt geen mode collecties, maar een nieuwe lifestyle:
Door Slow Fashion idealen te combineren met styling en authentiek handwerk creëerde zij een nieuwe visie op Fashion, die ze samenvat in de slogan: "Slow is de Nieuwe Mode!" 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Maak kennis met de
Slow Fashion Lifestyle

Klik op de knop hieronder
om nu direct je gratis e-book aan te vragen

>