Capsule garderobe: de 3 items die je absoluut *niet* in je kast moet hebben 

 november 29, 2023

door Inge Schuurmans

Wat is een capsule wardrobe

Een capsule wardrobe is een minimalistische garderobe, waarbij je er heel bewust voor kiest om slechts een beperkt aantal kledingstukken in je kast te hebben. Er zijn heel wat verschillende varianten, met een verschillend ideaal aantal kledingstukken. Zo is er bijvoorbeeld de 333 methode waarbij je 33 items kiest voor een periode van 3 maanden. Ondergoed hoef je niet mee te tellen, maar schoenen en accessoires tellen wel mee in dat aantal.

Waarom zou je kiezen voor een capsule garderobe

De meesten van ons hebben een heleboel kledingstukken waar je vervolgens een heel deel nooit of hoogst zelden van dragen. Een capsulegarderobe helpt je om elke dag eenvoudig te kunnen kiezen voor wat je gaat dragen. Je hebt immers maar een beperkt aantal kledingstukken waaruit je kunt kiezen.

Het helpt je om inzicht te krijgen in wat je echt graag draagt en wat toch liever niet. Daardoor kan het je helpen om meer zicht te krijgen op je eigen stijl.

Tegelijkertijd zorgt het ervoor dat je niet de behoefte hebt om impulsaankopen te doen op het gebied van kleding. Je hebt immers met jezelf afgesproken om de kledingstukken die je gekozen hebt voor je capsulegarderobe te dragen en geen andere.

In welke valkuil moet je vooral niet stappen als je wilt uitproberen of het iets voor je is

Er gaan op internet heel wat lijstjes rond met items die absoluut onderdeel van je capsule garderobe moeten zijn. Of beter gezegd: zouden moeten zijn. De klassieke little black dress, een zwarte colbert, een wit t-shirt... Elke website heeft zo haar eigen favorieten waarvan ze vindt dat ze in jouw garderobe thuis horen.

Maar wat als je die kledingstukken nou juist niet of amper draagt? Wat als je er niet blij van wordt en als je je er niet mooi in voelt?

Dan zijn die zogenaamde ideale items voor jou dus niet ideaal en als dat zo is, dan horen ze ook niet in de capsule garderobe thuis.

Zo stel je je capsule garderobe samen zodat het wél voor je werkt

Meestal is de huidige inhoud van je kledingkast het uitgangspunt van je capsule garderobe en dat is een prima uitgangspunt. Als je je keuze in het aantal kledingstukken dat je draagt wilt beperken, dan is het wel belangrijk om te zorgen dat je items kiest die je fijn vindt zitten, waarin je je mooi voelt en die echt bij je passen. Het is daarnaast fijn als je verschillende combinaties kunt maken met de kledingstukken die je kiest, zodat je voldoende variatiemogelijkheden hebt.

In het ideale geval begin je het samenstellen van je capsule garderobe met het bepalen van je persoonlijke stijl. Welke kleding staat je echt goed? Waar voel je je op je best in? Als je weet wat bij je past, wordt het een stuk gemakkelijker om de juiste kledingstukken te kiezen voor je capsule garderobe, zonder dat je het gevoel hebt jezelf tekort te doen.

Wil je weten hoe je je ideale kledingstijl bepaalt?

Vraag dan nu onderaan deze pagina het gratis e-book Ontdek Welke Kleding Perfect Bij Je Past aan.

Over mij


Ik ontwierp geen mode collectie, maar een nieuwe lifestyle: 


Door Slow Fashion idealen te combineren met styling en intuïtief en meditatief handwerken creëerde ik een nieuwe, heel eigen visie op fashion, die ik samenvat in de slogan: "Slow is de Nieuwe Mode!"

Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu meteen aan voor het gratis e-book en ontdek de 7 punten om rekening mee te houden bij het samenstellen van je ideale garderobe, zodat je er vanaf nu op je best uit kunt zien én leer waarom juist dit de eerste stap is naar een slow fashion garderobe.

>