Mijn voornemen om mijn eigen garderobe te ontwerpen en te maken maakte het een en ander bij me los. Als eerste het verlangen om terug te stappen in de creatieve mindset van 30 jaar geleden, om weer zelf te creëren. Daarnaast ook om me daartoe te laten inspireren door grote namen uit de modewereld. En dus keek ik op Youtube enkele modeshows.

Tot mijn verbazing (maar hoe kan het ook anders) kijk ik ondertussen heel anders dan toen en doet het ook iets heel anders met me dan het toen deed. De vormen, de materialen, ze inspireren me niet meer. Ze hebben eerder tot gevolg dat ik een volledig andere kant op wil bewegen met dat wat ik wil creëren.

De zin van ontwerpen die ondraagbaar zijn ontgaat me. Het is alsof sommige modeontwerpers meer en meer los staan van het werkelijke leven. Mooi natuurlijk, als je op de mode academie zit. Dan kun je daarmee laten zien dat je los van de bestaande concepten weet te creëren. De open blik die daarvoor nodig is, is ook nodig als je iets echt nieuws en van jezelf wilt kunnen ontwerpen. Maar voor mij overheerst het gevoel: het zou toch kleding moeten blijven?

De gedachte gaat door mijn hoofd dat ik het wel wat weg vind hebben van Koyaanisqatsi:

In plaats van de mens en zijn of haar vormen als uitgangspunt te nemen en dat in harmonie te doen met alles wat er om ons heen is en leeft, lijken sommige ontwerpers zelfs haast vergeten te zijn dat de kleding om een mensenlichaam moet passen om zelfs maar over de catwalk gedragen te kunnen worden.

Wat bezield mensen als ze kleding ontwerpen die los staat van de functie die ze eigenlijk heeft? Of zou de vraag moeten zijn… wat heeft mensen ontzield, dat ze dat doen?

Ik kwam tot het besef dat deze vragen eigenlijk niet over andere modeontwerpers gaan, maar over mezelf. Wat vind ik essentieel bij het ontwerpen en maken van kleding? Wat maakt voor mij dat kleding uitstraalt dat zowel de maker als de drager ervan volledig besef hebben van wie ze zijn en waar ze onderdeel van uitmaken? Wat zou me het gevoel kunnen geven dat de kleding van mijn hand wél bezield is? Wat moet ik daarvoor doen? En wat moet ik ervoor laten?

Allemaal vragen die ieder voor zichzelf kan stellen en wellicht kom jij dan tot heel andere antwoorden dan ik. Juist je persoonlijke antwoorden op die vragen geven je inzicht in wat voor jou belangrijke waarden zijn bij het samenstellen van je ideale garderobe.

Wil je praktische tips zodat je weet waar je op kunt letten als je je kleding zo wilt kiezen dat die je op je lijf geschreven is?

Vraag dan nu hieronder het gratis e-book Ontdek Welke Kleding Perfect Bij Je Past aan.

dit artikel is geschreven door:

Inge Schuurmans

Inge ontwerpt geen mode collecties, maar een nieuwe lifestyle:
Door Slow Fashion idealen te combineren met styling en authentiek handwerk creëerde zij een nieuwe visie op Fashion, die ze samenvat in de slogan: "Slow is de Nieuwe Mode!" 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Maak kennis met de
Slow Fashion Lifestyle

Klik op de knop hieronder
om nu direct je gratis e-book aan te vragen

>