Batikken als techniek voor je slow fashion kledingstuk 

 november 29, 2023

door Inge Schuurmans

Wat is batikken

Batikken of batik schilderen is een bijzondere techniek in de textielkunst. Allereerst wordt er met was een patroon aangebracht op de stof. Dat kan met de hand gebeuren, of met behulp van een speciale stempel. Vervolgens wordt de stof geverfd. Omdat de met was behandelde delen de kleurstof niet opnemen, ontstaat er een prachtig patroon.

Na het verven wordt de was soms helemaal en soms slechts gedeeltelijk verwijderd en het proces kan verschillende keren herhaald worden als er met verschillende kleuren gewerkt wordt.

Batikken is een techniek die al meer dan 2000 jaar oud is en het werd en wordt met name op Java gedaan. Het betekent letterlijk "veel puntjes" in het Javaans en het is een van de vele manieren die er zijn om geweven stoffen van een decoratie te voorzien.

Door de geverfde stoffen in de zon te drogen te leggen, droogt de verf snel en scheurt deze tijdens het drogen.

Dat deel van het proces zorgt voor een samenwerking tussen de kunstenaar en de natuur en het zorgt daardoor elke keer weer voor een uniek resultaat. Geen twee batik werkstukken kunnen hierdoor hetzelfde zijn.

Wat maakt batik zo speciaal?

Batik is net als het echte leven. Je kunt het alleen leren door het te doen. Fouten maken is onlosmakelijk verbonden met dat proces. En hoewel je de was aan kunt brengen op de manier die je zelf bedacht hebt, doet de zon met de stof en de verf wat ze wil.

Om te genieten van batikken als werkvorm, moet je kunnen accepteren dat je eindwerkstuk nooit volledig zal overeenkomen met datgene wat je van tevoren bedacht. Ontwerpen, uitvoeren en loslaten wat er wil gebeuren.

Maar als je ziet dat die "imperfectie" bijdraagt aan de schoonheid van het eindresultaat en als je kunt genieten van wat er onder je handen en onder de zon ontstaat, kun je met batikken een prachtige techniek toevoegen aan alle andere technieken die je kent.

Lijkt het je leuk om deze techniek te leren?

Bedenk je dan eerst even het volgende:

Batikken is een prachtige techniek om toe te passen voor je kleding, maar niet elk patroon staat elke vrouw even goed.

Om uit te vinden wat voor soort batik bij jou het mooist zal staan, helpt het om duidelijk te hebben hoe je ideale garderobe eruit ziet.

Vraag nu onderaan deze pagina het gratis e-book Ontdek Welke Kleding Perfect Bij Je Past aan om daar meer inzicht in te krijgen en zo het best bij jou passende batik patroon te kiezen.

Over mij


Ik ontwierp geen mode collectie, maar een nieuwe lifestyle: 


Door Slow Fashion idealen te combineren met styling en intuïtief en meditatief handwerken creëerde ik een nieuwe, heel eigen visie op fashion, die ik samenvat in de slogan: "Slow is de Nieuwe Mode!"

Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu meteen aan voor het gratis e-book en ontdek de 7 punten om rekening mee te houden bij het samenstellen van je ideale garderobe, zodat je er vanaf nu op je best uit kunt zien én leer waarom juist dit de eerste stap is naar een slow fashion garderobe.

>