Handwerken is een eeuwenoude bezigheid die in de ogen van velen een wat stoffig imago heeft. Niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk. Toch is het een magisch tijdverdrijf als je kijkt naar de voordelen die het je kan opleveren.
Terwijl we in een wereld leven waarin technologische ontwikkelingen de klok slaan en veel mensen gericht zijn op materialistische vooruitgang, kan de wetenschap niet ontkennen dat geluk van binnenuit moet komen. De positieve effecten van handwerken op onze mentale en fysieke gezondheid zijn ondertussen bewezen en kunnen hier aan bijdragen. Wie van handwerken houdt weet dit al lang: het gebeurt niet zelden dat je urenlang bezig bent, in de ban raakt van je werk en zo de tijd vergeet. Dat komt doordat je hersenen het feel-good hormoon dopamine afgeven wanneer je creatief bezig bent. Dat zorgt ervoor dat je humeur verbetert en dat je ontspant. Kortom: wie handwerkt is gelukkiger.
Hieronder lees je 9 magische eigenschappen, ofwel: 9 redenen om elke dag te handwerken:
1. Handwerken helpt bij het verlichten van stress en angst
In 2013 publiceerde het British Journal of Occupational Therapists de bevindingen van een studie. Meer dan 3.500 breisters hadden meegedaan aan het onderzoek en wat bleek: hoe vaker ze zich bezighielden met de activiteit, hoe rustiger en gelukkiger ze zich voelden in het dagelijks leven.
Een van de meest opvallende voordelen van handwerken is het kalmerende effect op lichaam en geest. Je bloeddruk en hartslag dalen met een algeheel ontspannen gevoel als gevolg.
Naast deze lichamelijke reactie werkt de activiteit zelf als een "afleiding van andere dingen die gaande zijn" in het leven. Ook dat helpt mee bij het ontspannen.
Bij activiteiten zoals breien, haken, borduren enz ... volg je een bepaald ritme en patroon. Deze ritmische stroom van bewegingen helpt je om de dagelijkse stress los te laten. Het is een vorm van productieve afleiding. Handwerken wordt hierdoor ook wel de ‘nieuwe yoga’ genoemd vanwege de gezonde effecten op de hersenen.
Het is niet zo dat de ene vorm van handwerken hiervoor beter werkt dan de andere vorm, dat is iets persoonlijks. Kies dus een vorm van handwerken die bij jou past.
2. Handwerken maakt verbinding maken met anderen gemakkelijker
Een van de grootste voordelen van handwerken is dat het het ontwikkelen van relaties eenvoudiger maakt. Dit geldt ook voor online handwerkgemeenschappen. De breienquête, gepubliceerd in het British Journal of Occupational Therapy, voerde haar onderzoek uit met behulp van reacties van mensen die deel uitmaakten van een wereldwijde online groep. Ondanks dat de relaties virtueel waren, toonden de resultaten nog steeds aan dat respondenten vonden dat de groepsactiviteit hun sociaal vertrouwen en communicatie verbeterde.
Omdat het handwerken binnen zo'n gemeenschap een gedeelde passie is, zul je soortgelijke gedachten hebben dan de anderen binnen die groep. Je ontmoet nieuwe creatieve mensen, je maakt nieuwe vrienden en daar word je gelukkiger van. Juist die sociale omgeving maakt het gemakkelijker om nieuwe dingen te leren, omdat je ze een ander al hebt zien doen. Je leert van anderen en legt op jouw beurt ook dingen aan mensen binnen de groep uit. Dat versterkt het gemeenschapsgevoel binnen de groep en je voelt je daardoor gewaardeerd.
3. Handwerken heeft een positieve invloed op je zelfbeeld
Het maakproces zorgt ervoor dat je stapje voor stapje de grenzen overschrijdt waar je je gewoonlijk aan houdt. Uit een studie van 2018, uitgevoerd door Finse onderzoekers, genaamd "Why Our Brains Love Arts and Crafts", bleek dat handwerken, naast het verminderen van stress, mensen in staat stelt "veilig te falen". Het gevoel dat het niet erg is om een fout te maken, zorgt voor een soort vangnet. Omdat een "mislukt" handwerkproject altijd te herstellen, aan te passen of op een andere manier te gebruiken is, lukt het altijd om er iets moois van te maken. Iets wat in het dagelijks leven niet altijd mogelijk is. Dit draagt bij aan het ontwikkelen van meer eigenwaarde.
Omdat handwerken zorgt dat je bezig bent met iets waar je echt van houdt en wat je graag doet, zorgt het ook op die manier voor een "onoverkomelijk" gevoel van eigenwaarde, zelfs voordat je je eindproduct ziet.
Daarnaast zorgen het aangaan van de uitdaging om iets te maken, het daadwerkelijke proces van het maken en het eindproduct dat daar het resultaat van is, voor het gevoel dat je iets bijzonders hebt gepresteerd. Het geeft je een gevoel van trots en wie trots is op zichzelf blaakt van zelfvertrouwen en zelfverzekerdheid.
4. Handwerken zorgt voor meer geduld en doorzettingsvermogen
Omdat het leren van een nieuwe techniek vaak langer duurt dan je had verwacht, kan het langzame tempo van het leerproces je soms frustreren. Maar terwijl je doorgaat, leer je om geduldig en volhardend te zijn. Wil je vorderingen maken, dan mag je niet opgeven. Het geduld en het doorzettingsvermogen dat je zo ontwikkelt werkt door in alle aspecten van je leven.
5. Handwerken verbeterd de focus
Wanneer je met je handen bezig bent met handelingen die zowel repetitief als uitdagend zijn, kun je je gedachten daar gemakkelijk op focussen.
En wanneer je aan een bepaald project werkt, moet je je er volledig op concentreren om het gewenste resultaat te krijgen. Bij een verkeerde steek moet je die vervolgens corrigeren. Je moet dus je aandacht bij je werk houden. Dit verbetert je vermogen tot focussen op de lange termijn en je kunt daardoor dingen eerder gedaan krijgen.
Deze verhoogde focus draagt bovendien bij aan de gezondheid van de hersenen en het cognitieve vermogen. Vooral ouderen hebben hier veel baat bij. Een studie uit 2012, gepubliceerd in The Journal of Neuropsychiatry and Clinical Neurosciences, onderzocht meer dan 1.300 mensen tussen de 70 en 89 jaar oud en ontdekte dat degenen die regelmatig bezig waren met handwerken of aanverwante activiteiten minder kans hadden op milde cognitieve stoornissen in vergelijking met mensen met ander soort hobby's.
6. Handwerken is mentaal stimulerend
Wanneer je begint met handwerken, heb je een bepaald doel in gedachten. Je verwacht een bepaald resultaat. Vervolgens bedenk je op welke manier je dat resultaat kunt waarmaken. In veel gevallen betekent dat dat je verschillende manieren moet uitproberen om daar te komen waar je komen wilt, de beroemde methode van vallen en opstaan. Met dat gepuzzel schud je je hersenen wakker. Het is een oefening in het oplossen van problemen.
Iedereen weet dat je van je fouten kunt leren. Dat geldt net zo als je aan het handwerken bent. Wanneer je een foutje maakt, dan zul je je best doen om dat te onthouden én om het de volgende keer beter te doen. Je stimuleert hiermee je mentale capaciteit en verbetert je vermogen om informatie beter te onthouden en op te halen.
De fysieke bewegingen die nodig zijn bij het maken, verbeteren niet alleen je humeur, ze ontwikkelen ook je hand-oogcoördinatie, waardoor je mentaal actief en scherp wordt.
7. Handwerken zorgt voor een tastbare herinnering aan prestaties als resultaat
Waar kunstzinnige therapie alleen gericht is op het proces van het maken van iets, is handwerken anders omdat het een einddoel heeft. Dat eindproduct is iets dat je als maakster kunt zien en aanraken, en het illustreert je capaciteiten.
Veel deelnemers aan de breienquête merkten op dat hun afgeronde werkstukken hun vermogen vertegenwoordigden om het hoofd te bieden aan de worstelingen van het leven. Een handwerkproject is, wanneer het eenmaal af is, een tastbaar bewijs van wat je kunt. Niet alleen aan vaardigheden, maar ook qua doorzettingsvermogen. Wanneer het je lukt om een project af te ronden, dan geeft dat je het gevoel dat je controle hebt over dat werk, controle over een deel van je leven. Met elk project groeit je vertrouwen dat je controle hebt over je leven.
8. Handwerken als hulpmiddelen bij emotionele expressie
Als je worstelt met het in woorden uitdrukken van je emoties, helpt het maakproces je hersenen om die gevoelens te verwerken, ermee om te gaan en ze via je werk te uiten. Gaandeweg ontwikkel je nieuwe manieren om je kunst uit te leggen. En tegelijkertijd ontwikkel je daarmee nieuwe manieren om jezelf en je gevoelens te uiten.
Voor sommigen lijkt handwerken misschien een frivole hobby, maar een zorgvuldig gemaakte haarband, blouse of omslagdoek is veel meer dan een werkstuk of een kledingstuk. De manier waarop handwerken de hersenen beïnvloedt, en op haar beurt iemands emotionele, fysieke en mentale welzijn, geeft een diepere betekenis aan de activiteit. Het is een manier om te ontsnappen aan de stress van het leven, om te gaan met worstelingen, relaties te onderhouden en emotionele intelligentie te ontwikkelen.
9. Handwerken is een manier om jezelf te ontdekken
Velen van ons weten niet waartoe we in staat zijn, totdat we het daadwerkelijk gaan doen. Terwijl je dit artikel leest, denk je misschien: 'Nee, dit is niets voor mij, ik ben niet zo'n creatief type'. Maar je kent je eigen capaciteiten niet totdat je jezelf echt uitdaagt, nieuwe normen stelt en eraan werkt, je niet beperkt tot een bepaald ‘type’ en bereid bent nieuwe dingen te leren.
Aan de slag gaan met je eigen slow fashion garderobe zorgt er niet alleen voor dat je nieuwe technieken zult leren, je gaat je ook meer verdiepen in wat je mooi vindt, in wat bij je past. Zowel op uiterlijk vla als op innerlijk vlak. Zo leer je jezelf steeds beter kennen en uitdrukken via je kleding en accessoires.
En zolang je het leuk vind om ermee bezig te zijn, zal creatief bezig zijn je nooit teleurstellen.
Als je van handwerken houdt, dan is het heel erg leuk om je creativiteit in te zetten om mooie accessoires te maken. Accessoires die niet alleen goed bij je kleding passen, maar ook bij jou.
Wil je daar tips voor, vraag dan nu het gratis e-book Ontdek Welke Kleding Perfect Bij Je Past aan, onderaan deze pagina .
Studies:
Riley J, Corkhill B, Morris C (2013) "The Benefits of Knitting for Personal and Social Wellbeing in Adulthood: Findings from an International Survey." British Journal of Occupational Therapy. https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.4276/030802213X13603244419077
Huotilainen, M., Rankanen, M., Groth, C., Seitamaa-Hakkarainen, P., & Mäkelä, M. (2018). "Why our brains love arts and crafts." FormAkademisk - forskningstidsskrift for design og designdidaktikk. https://doi.org/10.7577/formakademisk.1908
Lewis, Robert A (2012) "Engaging in Cognitive Activities, Aging, and Mild Cognitive Impairment: A Population-Based Study." The Journal of Neuropsychiatry and Clinical Neurosciences https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21677242