Een sprei kan is een lang gekoesterde wens

Al heel lang wil ik een sprei haken voor op mijn bed. Maar een mooi patroon ervoor vond ik alsmaar niet. Ik dacht aan granny squares, aan een patroon uit een geheel en nog aan heel veel andere dingen. Maar van geen van ideeën werd ik blij genoeg om er ook echt mee aan de slag te willen.

Tijdens die zoektocht dacht ik regelmatig terug aan mijn kindertijd. Toen ik een jaar of 10 of 11 was, begon ik aan het haken van een sprei. Mijn moeder haakte ook altijd spreien en gordijnen en tafelkleden. Grote projecten dus. Ik wilde dolgraag ook zo’n mooie sprei op mijn bed. Dus ik begon. Maar dat project was voor mij op die leeftijd toch echt te hoog gegrepen, de sprei is nooit af gekomen.

Deze keer wilde ik wel verder komen dan alleen maar de droom van een mooie sprei, en dat betekent dat er iets mag gebeuren.

Op zoek naar een patroon of er zelf een maken?

Een poosje geleden besloot ik daarom om gewoon maar wat uit te gaan proberen. Ik nam een patroon van een kleedje als uitgangspunt en varieerde daarop. Maar het in plaats van rond vierkant en had mijn eerste blok klaar. Toch was ik over dat eerste blok nog niet helemaal tevreden. Er moest iets anders. Wat wist ik niet. Ik haakte nog een variatie en haalde die weer uit en zo probeerde ik een aantal keer wat anders. Op een gegeven moment viel het kwartje. Ik wilde geen vierkant, maar iets wat wat sierlijker in elkaar zou passen. Ik paste mijn patroon nog een keer aan en maakte er een zeshoek van. En toen was ik wel tevreden.

Het zeshoek heb ik ondertussen zeven keer gehaakt en mijn sprei krijgt heel voorzichtig al een beetje vorm. Het is erg leuk om te zien hoe het oppervlak groeit met elk blok dat ik haak.

Monnikenwerk

Voor de sprei klaar is heb ik wel nog heel wat werk te verzetten, want ik heb wel bijna honderd blokken nodig in totaal. Veel dus. Ik ben er nog wel wat maanden zoet mee, want ik hou van afwisseling. Daardoor werk ik ook nog aan allerlei andere projecten tussendoor.

Eigenlijk is het eerder andersom en gaat het werken aan de sprei tussen andere dingen door. Tussen het maken van mijn slow fashion kledingstukken en accessoires die ik op deze website deel namelijk. De sprei is daar voor mij wel onlosmakelijk mee verbonden. Ze is deel van mijn slow fashion lifestyle.

Wil je meer leren over slow fashion, de slow fashion lifestyle of wil je gewoon leuke ideeën opdoen voor zelfmaakprojecten op het gebied van kleding, vraag dan hieronder het gratis e-book aan. Dan ontvang je het allebei.

dit artikel is geschreven door:

Inge Schuurmans

Inge ontwerpt geen mode collecties, maar een nieuwe lifestyle:
Door Slow Fashion idealen te combineren met styling en authentiek handwerk creëerde zij een nieuwe visie op Fashion, die ze samenvat in de slogan: "Slow is de Nieuwe Mode!" 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Maak kennis met de
Slow Fashion Lifestyle

Klik op de knop hieronder
om nu direct je gratis e-book aan te vragen

>